International Email Benchmark 2024

E-mail professionaliseert door hogere opens en clicks, en lage unsubscribes en spam complaints

schedule 12 juni 2024
bookmark_border E-mailmarketing automation
create Mark van 't Spijker

Dit jaar bevat de benchmark data, gemaakt door Global Data & Marketing Alliance (GDMA) en de Nederlandse vereniging voor Data & Marketing (DDMA), maar liefst 5 miljoen e-mailcampagnes, een stijging ten opzichte van de 3 miljoen vorig jaar. Het aantal verzonden e-mails is gestegen naar 203 miljard (2023: 122 miljard), afkomstig van 42 duizend organisaties (2023: 28 duizend) in bijna het dubbele aantal deelnemende landen: 125, vergeleken met 69 in 2023. Deze groei toont aan dat e-mailmarketing een wereldwijd en steeds belangrijker onderdeel van de marketingmix is geworden.

Belangrijkste inzichten

De belangrijkste inzichten van de benchmark zijn onder andere hogere open- en acceptatieratio’s en lagere bounce rates. Daarnaast zijn de unsubscribe- en spam complaint-ratio’s ook laag, wat duidt op een professionelere e-mailmarketingsector.

  1. Verbeterde acceptatieratio en lagere bounce rates
  2. De acceptatieratio is voor het derde jaar op rij gestegen, van 98,24% naar 99,22%.
  3. Hard bounce ratio daalde van 0,92% naar 0,44%.
  4. Soft bounce ratio daalde van 0,84% naar 0,33%.
  5. Deze verbeteringen zijn te danken aan de focus van marketeers op de kwaliteit van hun mailinglijsten en naleving van wet- en regelgeving, zoals GDPR.
  6. Hogere Open- en Click-Through Ratio’s
  7. De open ratio steeg naar 34,12% (2022: 31,35%), mede door Apple’s Mail Privacy Protection.
  8. De click-through ratio (CTR) nam toe naar 3,56% (2022: 3,44%).
  9. De click-to-open ratio (CTO) daalde licht naar 8,82% (2022: 9,04%).

Deze cijfers laten zien dat e-mails niet alleen geopend worden, maar ook dat ontvangers steeds vaker doorklikken.

Nieuwe statistieken: Lagere Unsubscribe- en Spam Complaint ratio’s

Dit jaar introduceert de benchmark twee nieuwe statistieken: de unsubscribe ratio en de spam complaint ratio. Deze cijfers zijn belangrijk omdat ze inzicht geven in lijst-hygiëne en de algehele kwaliteit van e-mailcampagnes.

  • Unsubscribe Ratio: Ligt op een laag percentage van 0,14%.
  • Spam Complaint Ratio: Is wereldwijd nóg lager, slechts 0,01%.

Ook deze lage percentages laten zien dat e-mailmarketeers steeds beter worden in het beheren van hun lijsten en het creëren van kwalitatief hoogwaardige content.

Professionalisering van e-mailmarketing automation

De cijfers tonen aan dat e-mailmarketing automation steeds professioneler en volwassener wordt. E-mailmarketeers zijn bewust gemaakt van lijstbeheer en consent management, wat heeft geleid tot betere resultaten en een positiever imago voor e-mail als kanaal. De markt vraagt om hogere standaarden, en marketeers reageren daarop met strengere naleving van regels en betere contentstrategieën.

Deze ontwikkelingen bevestigen dat e-mailmarketing, ondanks zijn lange bestaan, nog steeds evolueert en volwassener wordt. Als marketeers nemen we niet alleen de leuke kanten van ons vak serieus, maar ook de minder leuke, zoals het beheren van unsubscribes en spam klachten. Dit toont onze toewijding aan om e-mail een effectief en gerespecteerd kanaal te houden.

Voor een dieper inzicht en om zelf met de cijfers aan de slag te gaan, nodig ik je uit om het volledige dashboard te bekijken. Het is een waardevolle bron voor iedereen die serieus met e-mailmarketing bezig is en zijn of haar strategieën wil optimaliseren.

Klik hier om naar de bron en het dashboard te gaan op de site van DDMA

Eigenaar & e-mailmarketing automation specialist

Mark van 't Spijker

Specialist en liefhebber van e-mailmarketing automation